فکرشهر: زیارت اهل قبور در پنجشنبه آخر سال از سنتهای پسندیده ایران زمین و امور مستحبی است که امسال مانند بسیاری دیگر از آئینها، قربانی کرونای ناخوانده شده برهمین اساس باید ثواب این امر به شیوه ای دیگر نثار درگذشتگان کرد تا کامها تلختر از آنی نشود که هست.
به گزارش فکرشهر از ایرنا، هر سال پنجشنبه آخر سال آرامستان بهشت صادق بوشهر حال و هوای دیگری داشت. مردم دسته دسته همراه با سبزه، گل و گلدانهای پر از شکوفههای سنبل و شیشههای گلاب می آمدند، مزار عزیزان سفر کرده خود را شست و شو میدادند و فاتحهای نثار شادی روح آنها و شیرینی و شکلات خیرات میکردند.
حتی بسیاری از بوشهریها، سال نو را در کنار مزار شهدا و درگذشتگان خود تحویل میکردند، اما این دومین سال است که کرونا این حال و هوای پایان سال را تغییر داد؛ کارشناسان میگویند آرامستانها پس از بیمارستانها از آلوده ترین محیطهااز نظر گسترش ویروس کروناست و جای مناسبی برای تجمع نیست.
این واقعیتی است که هیچ کسی تمایلی به باور آن ندارد اما منطق چیز دیگری میگوید؛ با وجود شیوع کرونای جهش یافته در استان وضعیت دشوارتر و روزگار تلختر میشود، اگر همچنان بر انجام آئینهای تجمعی اصرار کرد و حضور در اجتماع را به درخانه ماندن ترجیح داد.
کارشناسان به اتفاق معتقدند بهتر است امسال را همچون سال گذشته از این سنت نیکو چشم پوشید و از خانه قرائت فاتتحه را نثار روح اموات کنند.
خواندن فاتحه، اقامه نماز قضا یا مستحب به نیابت اموات، پرداخت صدقه و خیرات به عنوان نوعی " هدیه" از سوی بازماندگان در دنیا برای رفتگان است اما امسال که مهمان ناخوانده هر روز با شکل و شمایل تازه ای بر زندگی انسانها چنبره می زند میتوان به شیوه ای دیگر انجام داد تا خدای ناکرده عاملی برای گسترش این ویروس نشویم.
اسلام با هر مساله ای که سلامت انسان را به خطر می اندازد مخالف است
قاعده لا ضرر از قواعد مشهور فقهی است که در بیشتر ابواب فقه کاربرد دارد و قاعدهای که هرگونه ضرر و اضرار را نفی و ممنوع میکند.
براساس قاعده لاضرر هر جایی که باعث ضرر رساندن به کسی میشود اسلام جلو آن را میگیرد و این قاعده علاوه بر مستحبات حتی در مسائل واجبات نیز مطرح است.
سرپرست معاونت فرهنگی پژوهشی و آموزشی اداره کل تبلیغات اسلامی استان بوشهر میگوید: گرامیداشت پنجشنبه آخر سال از جمله آئینهای مستحبی است که اگر در زمان حاضر به جا آوردن آن آسیبی به سلامت انسان می زند، بهتر است برگزار نشود.
حجت الاسلام محمد قادری به صراحت میگوید: براساس دستور اسلام اکنون که هر روز تعداد قابل توجهی از هموطنان ما به کرونا منحوس مبتلا میشوند و بسیاری نیز جان خود را از دست میدهند هیچ ضرورت و اجباری برای اجرای این فریضه مستحب وجود ندارد.
به گفته قادری گرامیداشت یاد و خاطره عزیزان از دست رفته تنها منحصر به رفتن سر مزار آنان نیست او پیشنهاد میکند، افراد میتوانند با انجام کارهای خیرخواهانه چون شرکت در کارهای عام المنفعه از جمله تهیه جهیزیه، بستههای معیشتی و انجام کارهایی که منجر به شغل شود میتوانند یاد و خاطره عزیزان خود را گرامی بدارند.
ورودی آرامستانهای بوشهر در پنجشنبه آخر سال و تحویل سال نو بسته است
رئیس آرامستان بهشت صادق بوشهر میگوید: براساس تصمیم ستاد استانی مقابله با کرونا در راستای پیشگیری از هر گونه تجمع و در راستای حفظ سلامت مردم ورودی های آرامستانها برای پنجشنبه آخر سال و تحویل سال نو بسته است.
غلامرضا کره بندی ادامه میدهد: باتوجه به شیوع ویروس جهش یافته در استان مردم نسبت به این تصمیم ستاد استانی مقابله با کرونا احترام بگذارند و اصراری بر حضور در آرامستانها نداشته باشند.
وی از مردم میخواهد: خیرات اموات خود را خرج امور عام المنفعه و کمک به مراکز خیریه کنند که به طور قطع باعث آمرزش و شادی روح متوفیان میشود.
خدمات دهی در آرامستانها ادامه دارد
کره بندی تاکید کرد: هرچند در آرامستانها به روی مردم بسته است اما خدمت تدفین اموات براساس رعایت پروتکلهای بهداشتی انجام میشود.
وی گفت: همچنین به استثنای بستگان درجه یک سایر شهروندان از تجمع در مراسم تشییع و ختم خودداری و از شیوههای مجازی و اینترنتی و پیامکی برای ابراز همدردی و تسلیت استفاده کنند.
کره بندی یادآورشد: برای حفظ سلامت کارکنان آرامستان تامین لوازم حفاظتی و آزمایشهای دورهای (تست کرونا) به عنوان اولویت مهم به صورت مستمر انجام و برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تجهیزات و فضاهای آرامستان نیز به صورت روزانه ضدعفونی میشود.
وی بیان کرد: کارکنان آرامستانها به عنوان مدافعان خط اول مبارزه با ویروس کرونا در خاموشی به فعالیت مشغول هستند.
مردم اصراری بر گشودن در آرامستانها نداشته باشند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر میگوید: هرجایی که فاصله گذاری رعایت نشود و افراد نزدیک به هم قرار بگیرند احتمال انتقال ویروس وجود دارد به همین دلیل مردم اصراری بر باز کردن در آرامستانها نداشته باشند.
دکتر عبدالمحمد خواجهئیان معتقد است: با توجه به اینکه سرایت درگونه (سوش) جدید ۷۰ درصد نسبت به گونه قبلی بیشتر است به همین دلیل رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرد.